Aylık Arşiv: Eylül 2013

Ayakkabı Bakımı

Ayakkabı Bakım SetiAyakkabıların giyim konusundaki önemini sık sık vurguluyorum. Uygun ve temiz bir ayakkabı şık giyinmek isteyen erkeğin olmazsa olmazı. Bunun için sürekli yeni ayakkabı almanıza gerek yok, doğru alışveriş stratejisi ve düzenli bakım alışkanlıkları gayet yeterli (İnanmazsınız, 15 yıl önce satın aldığım bir ayakkabıyı giydim dün örneğin; görseniz en çok bir yıl önce satın aldığımı düşünürdünüz. Nasıl olduğunu aşağıda okuyabilirsiniz).

Ayakkabı bakımı aslında alışveriş aşamasında başlıyor. Doğru ölçülerde ve kaliteli ayakkabılar satın almak (Ayakkabı Satın Alırken başlıklı okumanızı öneririm) işin kilit noktası. Kalitesiz bir ayakkabıya her gün bakım yapsanız bile kısa sürede yıpranacağı için bir süreden sonra düzgün görünmesini sağlayamazsınız. Aynı şekilde, ayağınıza büyük, küçük ya da dar olan bir ayakkabı satın aldığınızda ayakkabı kısa sürede deforme olacaktır. Örneğin ayağınız taraklı ise, dar modeller tercih ettiğinizde ayakkabılarınız kısa sürede sağlam dayak yemiş boksöre dönecektir 🙂 Bu yüzden geniş modelleri, ya da ayakkabıları farklı genişliklerde üreten markaları tercih etmeniz gerekiyor.

Devamını oku

Soru-Cevap #14: Takım Elbise İle Kahverengi Ayakkabı

Merhaba. Evvelâ değerli paylaşımlarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Ayrıca tavsiyelerinizdeki tarzınızı da beğendiğimi ifade etmeliyim. Soruma gelirsek; takım elbiselerimin renk çeşitliliği temel renklerle sınırlı. Desenli kumaş, parlak kumaş, uçuk renk, vb. tercih etmiyorum. Klasik renkler ağırlıklı (Siyah, açık gri, koyu lacivert ve koyu mavi). Günlük kullanımda bu takım elbiseler ile, -kemerle aynı renk olmak üzere- koyu kahverengi ayakkabı giyiyorum (Özel geceler hariç. Gecelerin olmazsa olmazı siyah takım ve siyah ayakkabıdır elbette). Sanki siyah ayakkabıdan daha çok yakışıyor gibi geliyor. Bu konuda tercihim doğru mu sizce?
(Süleyman Koçak, Yozgat)

Öncelikle siyah takım elbise ile başlayayım. Siyah takım elbise benim için özel gün ve gecelerde kullanım içindir; bu yüzden günlük kullanımda siyah takım elbise tercih etmiyorum ve siyah takım elbiseyi her zaman siyah ayakkabı ve kemer ile kullanıyorum. Siyah takım elbise ile kahverengi ayakkabı hiçbir durumda bana doğru gelmiyor.

Siyah dışındaki takım elbiseler için ise kahverengi ayakkabı kesinlikle daha şık bir tercih. Siyah ayakkabılar daha garantili olduğu için öncelikli olarak tercih edilebilir; zira herkesin siyah kemeri, cüzdanı, saat kayışı ve evrak çantası vardır. Siyahta ton tutturmak gibi bir dert de yok (matlık/parlaklık, vb. dışında). Ancak kahverenginin bin çeşit tonu var. Konuştuğumuz takım elbiseler ile kahverengi ayakkabılar zaten kontrast oluşturuyor, bir de kahverenginin farklı tonlarında kemer, çanta, vb. kullanıldığında bir renk cümbüşü oluşması riski bulunuyor. Hele kahverengi çanta bulunmadığı için idareten siyah bir çanta kullanarak bir çuval inciri berbat etmek işten bile değil.

Devamını oku

Soru-Cevap #13: Fazla Kilolar Nasıl Gizlenir?

Merhaba Gökhan bey, normalde ben de kendi giyim zevkimi kendim belirlerim ve genellikle de seçimlerim çok beğenilir. Ancak son zamanlarda aldığım aşırı kilolardan dolayı normalimden 35-40 kilo fazlam var ve bir otelin resepsiyonunda göreve yeni başladım. İlk iki gün giydiğim kıyafetlerimle patronumdan övgü dolu sözler aldım, ancak bu kıyafetler aşırı kilo aldığım için tabiri caizse benim tek atımlık barutlarımdı. Daha önce aşırı kilolu insanların kıyafetlerine çok dikkat etmedim. Benim kilo ile sorunlu bölgem, göbek ve göğüs bölgeleri. Bacak yapısı futbolculuk zamanından kalma normal kalınlıkta. Bu bağlamda ne tarz ve renkler mümkün olduğunca beni absorbe edebilir? Destek, yardım ve önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
(Mehmet Özgür İşçi, İstanbul)

John GoodmanKilolu insanların yapabileceği en büyük hata; ne giyseler yakışmayacağını, şık giyinmenin gereksiz olduğunu düşünmek ve özenmeden giyinmek olur. Hiçbir şey -özellikle kilolar- sizin güzel giyinmenize, kendinize özenmenize, tarz sahibi olmanıza engel değil. Öncelikli olarak kendinizi “şişman”, “kilolu” değil “büyük”, “iri” olarak görmeniz ve göstermeniz gerekiyor. Bunun için de kendini tarzınızı oluşturmanız, her gün buna uygun şekilde giyinmeye özen göstermeniz; aynaya baktığınızda kendinizi beğenmeniz ve özgüveninizi yüksek tutmanız gerekiyor. Örnek olarak, John Goodman’ın bir film karesinden alınmış yandaki haline bir bakın, bir de aşağıdakine…

Gelelim detaylara… Yine her fırsatta vurguladığım üzere kıyafetlerin üzerinize düzgün oturmasına dikkat etmeniz gerektiğini söyleyerek başlayayım. Dar kıyafetler vücudunuza yapışarak kilolu bölgeleri insanların gözünün içine sokacağı gibi, bol ve salaş kıyafetler de sizi olduğunuzdan kilolu gösterecektir. Bol kıyafetlerin kilolarınızı gizleyeceği yanılgısına düşmeyin, tam olarak “hımbıl” bir imaj yaratacaktır 🙂 Her bedende erkeğe önerdiğim gibi, siz de üzerinize tam oturan kıyafetler tercih etmelisiniz.

Devamını oku