Aylık Arşiv: Ocak 2013

Ayakkabı Modelleri ve Terimleri

Türkiye’de pek bulunmasa da, yurt dışında ayakkabı modellerini tanımlayan çeşitli terimler mevcut; yurt dışından alışveriş yapanlar ve konuyla ilgilenenler için genel bir bilgilendirme yazısı yazayım istedim.

Ayakkabı modelleri - OxfordOxford (ya da Balmoral): Oxford kelimesi -hatalı olarak- bağcıklı ayakkabıları genellemek için de kullanılmakla birlikte, aslen ayakkabının bağcık kısmının tasarımını anlatan bir terimdir. Bağcık deliklerinin bulunduğu kulakçıkların alt uçlarının gövdenin içine iliştirilmiş şekilde kapalı olduğu, “Kapalı bağcık” olarak da ifade edilen modeldir.
 

Ayakkabı modelleri - DerbyDerby (ya da Blücher): Derby modeli de yine bağcık kısmının tasarımı ile tanımlanabilir. “Açık bağcık” olarak da ifade edilir, bağcık deliklerinin bulunduğu kulakçıkların alt uçlarının açık olduğu modeldir. Eskiden çok kullanırdım, ama daha önce de belirttiğim üzere artık “Oxford” modellerini tercih ediyorum.
 

Devamını oku

Takım Elbise İçin Ayakkabı: Renk Seçimi

Takım elbise ile ilgili düşüncelerim ayakkabı konusunda da geçerli: Her erkeğin en az bir çift siyah ayakkabısı bulunmalı. Hatta, özel günlerde ve davetlerde giymek üzere çok iyi durumda bir çift ayakkabı kenarda beklemeli; özel bir davete mecburiyetten yıllardır giymekte olduğunuz yıpranmış bir ayakkabı ile gitmek istemezsiniz.

Kahverengi Ayakkabı - Church's LondonDaha sonrasında bir yol ayrımına geliyoruz: Siyah ayakkabılarla devam etmek, ya da kahverengi ayakkabılara da bulaşmak. Bulaşmak diyorum, çünkü kahverengi ayakkabı demek kahverengi kemer, çanta, cüzdan hatta saat kayışı demek; ek maaliyet demek. Yolun henüz başında ve kıyafet konusunda sınırlı bütçesi olanlar için bir süre siyah ile devam etmek mantıklı olabilir, ama eninde sonunda kahverengi ile yolların keşişmesi kaçınılmaz olacak.

Devamını oku

Ayakkabı Satın Alırken

Zımbalı AyakkabıÖncelikle ayakkabının erkek giyimindeki en önemli eleman olduğunu düşündüğümü ve büyük önem verdiğimi belirteyim. Ayakkabının kalitesinin genel olarak fiyatı ile doğru orantılı olacağını belirterek bu konuda bütçenizi zorlamanızı öneririm. Siz bakmayın atasözüne, dost da düşman da ilk olarak ayağa bakıyor. Birçok kişinin ilk tanıştığı insanı ayakkabılarına bakarak değerlendirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Kaliteli bir ayakkabı İsviçre çakısı gibi çok özelliklidir 🙂 Hem şık, hem rahat, hem de dayanıklıdır; yıllar boyu formu bozulmadan rahatlıkla giyebilirsiniz. Su geçirmezlik, hava alma, özel tabanlar gibi özellikler ile gün boyu rahat edersiniz. Ama en önemlisi, ayakkabılar kendini ilk bakışta belli edecek kadar klas durur.

“Bir ayakkabıya şu kadar para vereceğime ucuzundan iki tane alır sürekli yeni giyerim” düşüncesini doğru bulmam, “ucuz etin yahnisi yavan olur” deyimini hatırlatırım. Hem sıradan iki çift ayakkabınız olur, hem de ikisinin toplam ömrü hala daha kısa olur. Ayrıca emin olun, bir yıllık sıradan bir ayakkabı, 2-3 yıllık kaliteli bir ayakkabıya göre daha yıpranmış görünür.

Devamını oku

Soru-Cevap #7: Gömlek Üzerine Kazak ve Süveter

Merhaba, yazılarınızla bizleri bilinçlendirdiğiniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. İş yerinde takım elbise değil de kumaş pantolon ve gömlekle çalışıyoruz. Ben koyu gri diye düşündüm fakat sizce siyah gömlek altına ne renk pantolon giymek gerekir? Aynı tavsiyeleri beyaz ve mavi gömlek için de yaparsanız memnun oluruz.
İkinci olarak, bu giyim tarzında daha soğuk havalarda üstümüze hangi kumaş türü ve renklerinde kazak, hırka, ceket giymeliyiz?
Şimdiden çok teşekkür ederiz. İyi günler
(Murat K., İstanbul)

Gömlek üzeri kazakKendi adıma takım elbise içine ya da kumaş pantolon üzerine koyu renk gömlek giymeyi pek sevmiyorum. Yine de, siyah gömlek giyecek olsam altına gri ya da koyu gri (siyaha çok yakın olmayan, gömlek ile aynı tonda gibi görünmeyen) bir kumaş pantolon giyerdim. Beyaz ve mavi gömleğin altına gri ya da lacivert pantolon ile asla yanlış yapmazsınız. Siyah takım elbisenin iş hayatına uygun olmadığını söylediğim gibi, siyah kumaş pantolonu da tercih etmiyorum. Mavi gömleğin altına (daha rahat iş ortamlarında ve günlük hayatta kullanmak üzere), sütlü kahve tonunda bir pantolon alternatifini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Devamını oku