Aylık Arşiv: Ekim 2012

Soru-Cevap #5: Kahverengi Ceket ve Pantolon İçin Gömlek ve Kravat Önerileri

Benim kahverengi bir pantolonum var. Birlikte kullanmak için dirsekleri yamalı krem rengi bir ceket aldım. Buna uygun gömlek ve kravat önerileriniz nasıl olur? Bir de lacivert takımımın ceketiyle bir eşleştirme çirkin olur mu?
(Mehmet Yılmaz, Ankara)

Öncelikle ikinci sorunuzdan başlayayım. Bence takım elbisenizin ceketini yalnızca takım elbisenizin pantolonu ile kullanın. En basit gerekçe olarak, ceket yıprandığında ya da bir şekilde zarar gördüğünde takım elbisenizin kullanılmaz duruma geleceğini göstereyim. Bununla birlikte, tek ceketlerin takım elbise ceketlerinden kumaş, kesim ya da düğme tarzları olarak daha farklı olması gerektiğini düşünüyorum.

Lacivert ceket - kahverengi düğmeKahverengi bir pantolonu lacivert bir ceket ile giyebilirsiniz, çok da şık olur (Yine de kahverenginin tonuna bağlı olacak şekilde bir not düşeyim. Şahsen açık, sütlü kahve tonlarını tercih ettiğimi ekleyeyim). Hele yandaki resimdeki gibi kahverengi tonlarında düğmeleri olursa tadından yenmez olur.

Lacivert ceket ve kahverengi pantolon için aşağıya çeşitli gömlek ve kravat kombinasyonlarını gösteren bir resim ekledim. Elbette daha birçok farklı kombinasyon yapılabilir, ben aklıma ilk gelenleri bir araya getirmeye çalıştım. Ek olarak, gömlekleri kravatsız olarak da kullanmanızın mümkün olduğunu belirtmek isterim.

Devamını oku

Soru-Cevap #4: İlk Kez Takım Elbise Alacaklara Öneriler

Merhaba, ben üniversite son sınıf öğrencisiyim ve takım elbise almak istiyorum. İş görüşmeleri ve bir projenin sunumunda kullanmayı planlıyorum. Nasıl bir takım elbise ve ayakkabı önerirsiniz?
(Safa Aslan, İstanbul)

İlk takım elbiseTakım Elbise Alırken: Renk Seçimi başlıklı yazımda ilk takım elbise için önerim şöyle olmuştu: “Olabildiğince koyu, siyaha yakın bir tonda; desensiz, düz renkte lacivert. Hem beyaz, hem de mavi gömlekler ve hemen her renkte kravatla giyebilirsiniz”.

Bu şekilde, farklı renk kombinasyonları ile her seferinde başka bir takım elbise giymiş gibi bir hava yaratabilirsiniz. Ayrıca lacivert takım elbise, doğru renkte gömlek ve kravatlarla, takım elbise giymeniz gereken her ortam için uygun olacaktır.

Çizgili desenler sizi kombinasyonlar konusunda oldukça kısıtlayacağı için, ilk takım elbisenizi kesinlikle düz renk almanızı öneririm.

Ayakkabı konusuna gelince; kesinlikle bağcıklı, yuvarlak burunlu, parlak olmayan siyah bir ayakkabı alın derim (Lacivert takım elbisenin altına kahvarengi ayakkabıları daha şık bulmakla birlikte, başlangıçta sizi kısıtlayacağı için siyah rengi tercih edin).

Devamını oku

Takım Elbise Alırken: Pantolon Ölçüleri

Pantolon KesimiAslında pantolon hakkında yazacaklarım genel olarak her tür pantolon için geçerli olsa da, ben yine de takım elbise özelinde yazmaya başlayayım.

Yukarıdan aşağıya doğru gidelim, bel bölgesi ile başlayalım. Kumaş pantolonların hemen hemen hiç çekme/genişleme yapmayacağını düşünerek bele tam oturan, gün içinde sıkarak rahatsız etmeyecek, ancak kemer bağlandığında da büzüşmeyecek bir beden seçmek gerek. Elbette ideal kilonuzu, yakın gelecekte almanız ya da vermeniz muhtemel kiloları, gün içerisinde löpür löpür götüreceğiniz yemeklerden sonra şişecek olan karnınızı da dikkate almayı unutmayın.

Ayrıca şunu da ekleyeyim, genelde takım elbise alırken farklı bedenlerde ceket ve pantolon seçme şansınız olmadığı için, eğer ideal bir fiziğiniz yoksa muhtemelen ceket ya da pantolon üzerinde tadilat yaptırmanız gerekecektir. Önerim şöyle olur ki, öncelikle ceketin bedenine özen gösterin. Uygun ceket bedenini seçtikten sonra eğer pantolon bedeninize uymuyorsa, pantolon üzerinde tadilat yaptırın. Ceket daha fazla göz önünde olacağı için, tadilatı ceket üzerinde değil pantolon üzerinde yaptırmak daha mantıklı olacaktır.

Devamını oku

Soru-Cevap #3: Gömlek Kesimi

Erkek gömleklerindeki “slim fit” ve “regular fit”in anlamı nedir? Gömleklerdeki yaka düğmeleri ne amaçlı? Son olarak da, hangi pantolon tarzında hangi gömlek dışarı çıkarılıyor veya pantolonun içine sokuluyor; kısaca bilgilendirir misiniz?
(Ahmet Oğuz, İstanbul)

Türkiye’de gömlekler genel olarak yaka ölçüsüne göre bedenlendiriliyorlar (41, 42, vb. şekilde. Detaylı bilgiyi şu yazımda bulabilirsiniz: Takım Elbise İçin Gömlek: Yaka Ölçüleri). Farklı bir örnek olarak Amerika’da ise biraz daha farklı; işin içine kol boyunu ekleyerek kişinin boyunu da hesaba katıyorlar. Bu şekilde kişinin “eni” ve “boyu” yaklaşık olarak tahmin edilmeye çalışılıyor. Ancak kişinin boyun çevresinden her zaman vücut genişliğine varmak mümkün değil, çeşit çeşit vücut tipi var. Omuzları geniş olan var, göbeği olan var, vs. Bu yüzden, bel ve göğüs genişliğini de hesaba katmak için üçüncü bir parametre gerekiyor. Bahsettiğiniz parametreler işte bu amaçla, gömlek kesimini ifade etmek üzere kullanılıyor. “Slim fit”, “Trim fit” ya da “Fitted” terimleri gömleğin atletik yapıdaki bir beden için (ve vücuda oturan bir tarzı tercih edenler için) dar kesim olarak üretildiğini belirtiyor. “Regular fit” biraz daha bol, “Loose fit” ya da “Relaxed fit” ise oldukça geniş olarak üretilmiş olduğunu gösteriyor.

Devamını oku